Sunday, 24 July 2011

Jom ke Fraser Hill

Moment at Fraser hill..first time i went to Fraser Hill so excited...why? because this places near with my hometown...
fraser hill atau bukit fraser is rising 1,500 meters above sea-level on the titiwangsa mountain range of peninsular Malaysia 
how Fraser hill got name??? serba sedikit sejarah bukit fraser nie diberi mendapat nama daripada seorang pengembara British Louis James Fraser pada zaman kolonial...
fraser hill is located in Raub, Pahang. so people in  raub should go there because the temperatures there comfortable n warm ( i like) 
Main attraction to go there is bird watching coz there are a lot of birds come from many places n many species...wau amazing also this places held many activities like international bird races. activities can do at there like boating and fishing at the lake, mountain bike, horse riding, jungle walk n many more...so try this activities at there...  
despite the tiring journey to get there n make my head  dizzy but berbaloi bila dpt nikmati udara y segar kat atas sna...oleh kerana perjalanan naik kami pada pukul  7 petang alhamdullah save journey...smpai agk lewat sbb berjaga2 tkot slh jln mklumlah kiri kanan gelap n hutan lampu pown xde hanya 2,3 kali berselisih dgn kereta y turun...kalau dulu ada time utk turun dan naik sekarang anytime you can go there but elak waktu mlm...ada dua jalan ke sana so choose the near one.. for hotel i suggest try at puncak inn hotel event the room is small but its comfortable for me...other hotel  shazan inn, fraser's silverpark resort 
layan pic..









nak kenali jenis burung jom ke bird interpretive center depan puncak inn 
tahu x dkt cni boleh dgr pelbagai jenis bunyi burung...



tgk building dia menarikkan???



bunga cantik n pelbagai jenis penat saya berjalan huh



 depan bangunan PKBF

biggest clock at center of Fraser hill 
dah penat berjalan so mai layan ice cream...mkn lmbt2 pown xpe coz x cair hurm = )                        



there are a lot of pic but  nie je mmpu diupload enjoy ur tyme there!!! =)


*pesanan sebelum ke sana
-jangan lupa bawa minyak angin jalan sangatlah berliku2 mcm ular kene palu hak3
-make sure rancang perjalanan ke sana elak turun or naik pada wktu mlm...
-make sure ur transport in a good condition     

                                                                                            Baht Ibrahim

Wednesday, 20 July 2011

bantu menbantu Vs tolong menolong amalan mulia...

tolong menolong n bantu membantu salah satu sikap y muliakan??? tp make sure xde lah udang disebalik mee or sebalik nasi dari  kerja amal y kite lakukan tuh...tetapi membantu n menolong jgak harus kene pada tempat dan situasinya...membantu pada perkara yang baik bukan pada pekara yang buruk membantu dengan ikhlas bukan mengambil kesempatan...namum sikap membantu n menolong dah makin hilang dalam kalangan masyrakat kini..sangat sedih apabila kita insan yang lemah yang betul2 memerlukan bantuan tetapi tak ada y sudi membantu atau menolong (nie cerita saya) ::::-6.july 2011 saya n bersama rakan berjalan ditepi kawasan perumahan cuaca bagus suasana ceria bertukar dengan riuh suara salakan anjing...nak dijadikan cerita anjing y berlesen tp tak di rantai.  dah mula mcm x tentu arah menyalak bila nampak kami...apalagi "dia" menyusup dibalik pagar n trus menerkam saya naseb tak baek sbb smua berlaku dgn cpt...naseb xberapa truk...tp bila saya nak berjalan kaki dah rasa teramat ler sakit...cemas apabila kwn  pula y dikejar xde siapa sudi menolong atau membantu wpun ada seorg pengawal n sebuah pemandu kereta y lalu berhmpiran kami..mereka hanya mampu MELIHAT ermmm ni kew bdaya kite??? at least why not bantu atau tolong campakkan batu pown dah kire alright...saya dgn cemas n nervous menangis sbb rsaukan kwn y sorg lg...n dlm keadaan sedih n kaki sakit ader lagi bngsa C*** siap bt gaya mnunding jari smbil goyang2 tangan bukan sudi membantu atau menolong kesal...=(  dlm tgh sedih ader sebuah kereta berhenti...mamat india saya kira mejemput saya naik kereta nya...dengan xberselipar dia bertanya "awk y kne kejar dgn anjing tuh yea"...saya menganguk tgk kwan dah ada dlm kereta dia...u see bkn melayu but india y sudi tolong bersama s'org perempuan indonesia saya kira....di malaysia ke saya nie??? dikutipnye selipar saya n dbawa ke klinik sbb kaki saya dah luka...n kami dhantar ke pejabat oleh pemuda dari filipina...even dia berada di tengah jalan raya n nmpk kami yang menengis tepi jalan sudi msuk ke kwsan perumhan utk bertanyakan keadaan kami...sedangkan dia xtahu menahu ynag kami baru dikejar anjing...pemandu kereta or org yang ade berhampiran yang nampk kami diterkam anjing hanya jadi pemerhati y setia...jadi sangat menghargai pertolongan insan (pemandu puan) yang sudi  membantu membawa kami ke putramedic kuantan wlpun xsempat bertanya nama,  saya ucapkan terima kasih coz sudi membantu n menolong....=) saya menulis bukan untuk menyalahkan sesiapa tapi utk buat renungan sekiranya kita berupaya untuk membantu n menolong kenapa tidak kita hulurkan tangan, mungkin kita juga memerlukan tangan yang lain y sudi membantu kita apabila kite susah kelak... (kisah pratikal d kuantan)
p/s lau dah bela anjing tolong lah rantaikan anjing liar n tak terlatih bahaya tau!!!          
                                                                                                                          baht ibrahim

Monday, 9 May 2011

viEw da cuTe baby picTure



Hai blogger semua
9 mei daa lpas 2 ptempuran sdah selesai even ptempuran prtama kandas d tGah jln but Baht Ibrahim still bole tsenyum knp? Sbb kali ke2 kandas buat lessen keta adoyai…nak buat mcn naseb badan… but kata Jpj td jgan Putus asa tp y kite nie dah nak ptus nyawa…yalah duet mn mau korEk!!! Kene buat partime kerja jual nasi lemak xpown jual karipap makcik sebelah… ahrg mengarut sdah tp bukan nak share sal citer lessen ke or sal partime but pasal gmbar y baru d edit nie hah… jh benO myimpang skung kemBali ke Jln y Benar ya baby2 cute nie just taking from my past2 album fotO antaranya ofcos gmbar cousin2 n ank2 Cousin ermm ank sndri belum bikin lg…  windu sgt pd adik zakuan nie y tido lam iman tuh hope dia jd pemain Bola sEpak bila besau 6ti…knp?  Coz dri kecik daa pandai maen bOla even xpndai lg jln sO tpaksa lah kite y bole jln pegang dia tuh dia bdiri n blari kejar bola can u imaging??? Hurm lau tgk mmg kelakau dia pnya aksi itu lah zakuan oleh kerana ur besday also in may same wif me so this entry I create special for u, miss u so much c u when I come back next week ya…muah3x oso in this edit pic are yatimi,wana,merissa,n adik dea...
                           Baht Ibrahaim88

Saturday, 7 May 2011

KERANAMU EMAK "HAPPY MOTHER'S DAY

Special entry for my mom


“MADAM FOZIAH MAT SALLEH HAPPY MOTHER’S DAY MAK” 
Entry kali nie just for u my mom…n all mother in this world
Banyak sungguh pengorbanan bagi kaum ibu mengandungkan, melahirkan, mendidik kita
Sempena 8 mei 2011 saya Nur Bahtiah Ibrahim anak ke2 kepada Foziah Mat Salleh nak ucapkan happy mother day to u mak tak ada ucapan terbaik dan teragung y boleh mengantikan dan mbalas jasa mak
Hanya entry yang xseberapa dapat akak cOretkan uNtuk Wish n sHow That I am really lOve u mOm
Terima kasih melahirkan akak
Terima kasih mendidik akak
Terima kasih kerna sayang akak
Terima kasih benarkan akak rasa kasih sayang kamu
Terima kasih x pernah henti beri nasihat, semangat tika akak perlukan kamu yang bernama emak…
Maaf
Kerana ada melukakan hati mak
Menguris hati emak
Tidak mendengar nasihat
Tapi x pernah terniat dihati mau menguris hati mak
Kerna akak sayang mak love u so much
Akak doakan mak panjang umor, murah rezeki, bahgia di duania di akhirat
Buat kamu emak tersayang kamu tiada dua, tiada galang gantinya, jasa mu tidak terkira y melhirkan dan mmbesarkan kita semua… hargai dia smtara ada… jgn mnyesal dihari muka… bila dia suda tiada…selagi kau msaih bernyawa kucuba n kuharap dapat bhgiakan kamu bonda… mampu buat kamu tersnyum bangga dengan kjayaan yang bakal ku tempa sabagai mmbalas jasa mu emakku tercinta amin…  

                    Anakmu baht ibrahim

Saturday, 9 April 2011

Malaysian foods???

Malaysia is a country rich with nature and culture. Besides that, Malaysia is a country which is diverse ethnic. Main ethnics of Malaysia like Malays, Indian and Chinese and many other ethnics. Diverse ethnics in Malaysia indirectly Malaysia has variety foods that come from each ethnic. Satay, nasi lemak,  tosei and kuih bakul are referring three main different ethnics but all Malaysian enjoy this food. Even the preparation is not limited to a race course. The Malaysian local foods are also can be class by the states of Malaysia. Different state has different special dishes. Examples Terengganu is famous with kerepok lekor and char kuew teow Pulau Pinang is famous in Penang and it synonym with that state. About 100 of the Malaysian foods were declared as national heritage foods…
Banyak nyer makanan kite kan???
Oleh sbb my interest suka makanan so for this entry bant nak citer sal mknan y best n lebih tepat my favorite
 sate


 

roti canai



 
nasi kerabu



char keow teow                                         nasi dagang 


nasi himpit
bagi makanan chines masih belum dberi kesempatan utk rasa mybe next time nak jga cuba mknn india,cina.
teringin juga cuba makanan sarawak n sabah like ayam penyek
senarai makanan warisan kebangsaan malaysia 
 

banyak betol makanankan sedap2 pulak tue syukur dengan nikmat NYA diberi peluang merasa makanan yang lazat thank you ALLAH...
                                      baht ibrahim 

Monday, 21 March 2011

kesukarelawanan di Tambun Tulang, Perlis

Salam buat isan y sudi baca entry nie…
Hampir 2 minggu kot baht tak update blog sibuk mmjang n ltop pown bt hal jgak sedih betol…
Ermm… tok entry kali nie baht nak share experience baht masa buat aktviti kesukarelawnan kat kg Tambun Tulang, Perlis… program nie sangat berbeza dgn program y baht involve sebelum nie… knp??? Sebab y organize this program bukan lah dak2 tourism sO??? Ermm ade ler sikit kekurangan nyer…but I am still gained new experiences from it…
12.3.2011 kami btolak dkt je pown tmpat nyer Tambun Tulang, Perlis
First kami bt aktiviti senaman relaksi dgn pdduk kg kat ctu de la a few mak cik y dtg join diorg leh tahan sporting baht plak y malu hak3… aktvti nie blh kurng kan stress dan de teknik2 y blh bntu betolkn struktur bdn kita t pown kne amal sllu ler…
Time mask pling syok of courses le leh makan hehehe oleh krna rmaai sgt sukarrela y mmsak smpai satu kawah spuloh owg baht join dak2 kecik borak2 dgn diorg syok sgt courses this time bt baht t’ingt adik2 baht ala sedih nyer…
Pas 2 group baht bersih masjid ad y bt aktviti dgn dak2 skul, y masak wajik, bersih lbrary ermmm byk  lah…penat sgt2 tp seronok jgak nak2 main air hak3…lpas pnat brsih masjid kami mkn wajik sedap siot!!! Tp baht x pggil wajik baht pggil nasi mnis beza ngri daa…
Petang tuh dea sukaneka dgn dak2 kecik kg tuh mcm2 prgai diorg de y nangis, mrjuk, lucu mcm2 bis main2 dgn diorg kita plak main baling2 air… ermm dah petang pown so time balik UUM hak3 tp sempat agi sorg mkcik jolok buah pelam n buah nanam, asam tuk kami thanks ya. Wlapon program nie sgt2 lah simple at least pddk ctuh dpt gak benefir dri program wlpon sdkit…
Layan gambar cikit ngeh3…

Suke gmbar nie t’ingt adik aq si C-ro hak3 msa Kecik dolU2 kaLa 









                                                                           By MiSs BaHt

Sunday, 27 February 2011

kEnaPA VS kEraNa...

Kenapa vs kerana
Oleh kerana aq rasa sangat ler stress maka nie la hasil nyer huhu…
Kenapa...
Kenapa tidak jadi seperti burung yang terbang bebas di langit biru
Yang membentang segala ceritera dunia
Kenapa tidak aku awan menjadi pelindung dikala terik mentari menyimbah bumi
Kenapa tidak aku angin meniup lembut dikala hangat terik
Kenapa tidak aku hujan mencurah dikala bumi gersang
Kenapa aku bukan bulan indah dikala malam
Kenapa tidak suria menyinari diwaktu siang
Kerana…
Kerana aku hanya insan lemah tak berdaya mendongak langit melihat awan
Hanya mampu memuja bulan tak berdaya melawan mentari
Kerana aku tetap basah bila ditimpa hujan yang dibawa angin lembut petang…


 
10.39pm 19.02.2011
-Baht Ibrahim-